Sheasmör från byn Mankoula

IMG_0326Vad är sheasmör?

Sheasmör pressas ur kärnorna från smörträdet (Butyrospermum parkki ). Det knotiga sheaträdet, som kan nå en höjd på 15 meter, har sitt ursprung på den västafrikanska savannen där det växer i ett 300 km brett bälte som sträcker sig från Mali över Burkina Faso till Ghana, Togo och Benin. Det här sheabältet är den enda plats i världen där dessa träd frodas. Sheaträdet bär inte frukt förrän det är 20 år gammalt. Dess plommonformade frukter mäter upp till 4 cm och är en värdefull handelsvara för den inhemska befolkningen.

Det mjuka gröna köttet som omger nötterna är ätbart. Kärnan (nöten) som har ett fettinnehåll på upp till 50 procent är en eftertraktad och traditionell fettkälla för hudvård och matlagning. På grund av sitt stora värde betraktas sheaträdet som heligt av befolkningen och avverkning är förbjuden.

Sheasmöret används bland annat som hudvårdsprodukt, packad med vitamin A och E. Det är en rik återfuktare som är idealisk för torr och narig vinterhud. Den feta krämen skyddar mot väder, vind och irritation och bevarar fukt bra. Det är svagt infektions- och inflammationshämmande, påskyndar hudläkning och är bra för småsår och eksem. Det har också en låg solskyddsfaktor.

Många hud- och hårvårdsprodukter på den svenska marknaden innehåller sheasmör, men det är då ofta uppblandat med diverse restprodukter från råolja, kemikalier och doftämnen. Att ha tillgång till rent sheasmör är en lyx!

Gosneres sheasmör är oraffinerat och fri från kemisk bearbetning. Det har tillverkats för hand av kvinnor i byn Mankoula utanför Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Därefter har det filtrerats och rengjorts i Ouagadougou.

Fettet har en god hållbarhet om 3-5 år om det förvaras svalt och i ett mörkt, lufttätt kärl. I rumstemperatur står det sig cirka 2 år.

• Hudkräm (Passar bäst till extra torra hudpartier. Testa att smörja in fötterna på kvällen,
dra på ett par raggsockor och vakna upp med underbart mjuka fötter!)
• Massageolja (Bra för ömma muskler.)
• Skokräm (Testa på ett par läderdojor!)
• Matlagning (Rent och ekologiskt, men har en speciell smak…)

Sheafrukter

Sheafrukter

Mao har plockat sheafrukter
Mao har plockat sheafrukter

IMG_0112

 

Laisser un commentaire