Vem var Gosnere och vad gör Gosnerestiftelsen idag?

Vi i Gosnere-gruppen bedriver en verksamhet som vilar på tre pelare; teoretisk utbildning, yrkesutbildning och kultur, och detta gör vi i det lilla landet Burkina Faso i Västafrika. Kultur i form av teater, musik, dans och sagoberättande genomsyrar allt vi gör och därför inleder vi med följande berättelse:

« För farfar Gosnere sinade aldrig de vackra historierna, nej, inte förrän han drog sitt sista andetag », berättade farmor Birba för mig.
« Varje kväll under den klara månen, en historia. Varje historia en saga. Varje saga en resa. Varje resa en upptäckt. Varje upptäckt, en lektion för livet. Varje lektion, ett nytt liv fyllt av levande färger och mjuk värme från förr i tiden i kungariket Moaga. Sagan lyste upp våra naiva själar och skapade ett nostalgiskt skimmer över det som varit.
Genom sagan mognar jag, genom sagan kan jag definiera mig själv och genom sagan rättar jag mig i efterhand när jag handlat fel, för sagan vet vägen ».

Gosnere var en man som föddes för ungeför 100 år sedan på Burkina Fasos högplatå. Han var också Gosnerestiftelsens grundares farfar och en förebild för oss i det arbete vi gör i området i och omkring Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.
Vi som driver stiftelsen Gosnere heter Mahomeyd Ouedraogo (Burkina Faso och Sverige), Josette Balmet (Frankrike) och Klara Kingsvik (Sverige). Vi har även en tätt sammansvetsad grupp medarbetare i Ouagadougou.
Vårt mål är att sammanföra det bästa från Europa med det bästa från Afrika och låta våra respektive styrkor verka för utveckling, framsteg och en ljusare framtid för Burkinas befolkning!

 

Laisser un commentaire